Interview in het krantje

15-02-2018 10:54

 

Van Rijn Culinair wordt meer eetwinkel

 “(H)eerlijk eten voor een betaalbare prijs”

 Van Rijn Groenten en Fruit aan de Damstraat 4 in Leidschendam bestaat 50 jaar en Cock van Rijn staat al 40 jaar in de zaak. In het kader van deze jubilea vonden Cock en zijn dochter Chantal het tijd voor een nieuwe naam en een nieuw logo. De nieuwe naam is Van Rijn Culinair. “De ouderwetse groenteboer verdwijnt steeds meer en we gaan ons dan ook met name steeds meer richten op kant en klare maaltijden, soepen en voorgesneden en bewerkte groenten,” vertelt Cock.

 Door Dick Janssen

 De vader van Cock van Rijn, Kees, begon in 1961 aan de Damlaan 7 in Leidschendam. “En daarvoor ging hij al met paard en wagen langs de deur om groeten en fruit te verkopen“, vult Cock aan. Na ongeveer 10 jaar kwam Cock erbij in de zaak en 22 jaar geleden nam hij de groentewinkel over. Zo’n 12 jaar geleden verhuisde de zaak naar een nieuwe winkel aan de Damstraat, naast slagerij-eeterij Piet Scholten. Inmiddels is de derde generatie, dochter Chantal (27), ook al zo’n 14 jaar werkzaam in de winkel en het is de bedoeling dat zij het langzamerhand gaat overnemen. Hoewel Cock (57) aangeeft nog wel een tijdje actief te zullen blijven.

 Eetwinkel

Van Rijn Culinair blijft een echte groentewinkel met eerste klas groenten en fruit  en met allerlei primeurs, zoals bijvoorbeeld altijd de eerste asperges en aardbeien. En vergeet niet de fruitsappen en smoothies. “We blinken uit in vers”, zegt Chantal trots. Maar de zaak is dus niet zomaar een groenteboer. “We zijn een eetwinkel geworden met (h)eerlijke gemaksvoeding”, vindt Cock. “Vandaar dat we de naam ook wijzigen in Van Rijn Culinair; primeurs, delicatessen, traiteur en catering. Een nieuwe uitstraling en een nieuw logo. Misschien in de toekomst zelfs met tafeltjes om in de zaak een hapje te kunnen eten . We organiseren al regelmatig proeverijen en doen veel aan catering. Binnenkort moeten we bijvoorbeeld een stamppottenbuffet verzorgen voor 120 personen.”

 Waardering

“Ik ga nog steeds iedere morgen om een uur of  zes naar de groothandel in het Forepark om verse groenten en fruit in te kopen”, vervolgt Cock. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. “Wel is het steeds moeilijker geworden om je alleen te richten op groenten en fruit. Vroeger had je misschien 10% van je producten voorgesneden of  bewerkt en nu is dat al 70%. Het gaat dan vooral om kant en klare maaltijden - zoals stamppotten en pasta’s - salades, soepen en desserts. Wij willen maaltijden bieden zoals je ze van thuis gewend bent. Wat je aan kant en klare maaltijden bij een supermarkt haalt heeft vaak weinig smaak en allerlei toevoegingen. Bij ons zijn de maaltijden en soepen vers en (h)eerlijk voor een betaalbare prijs. En dat wordt gewaardeerd. Vorig jaar behaalden wij tijdens vakwedstrijden goud met onze tagliatelle met kip in gorgonzolasaus, en dit jaar goud met onze tomaten/pompoensoep en goud met onze tortellini gevuld met kaas in carbonarasaus.”  

 Behoud van de smaak

De hele dag door worden er maaltijden bereid bij Van Rijn. Chantal staat dagelijks tot 17.00 uur te koken. “Heerlijk om de hele dag met eten bezig te zijn”, lacht ze. “En dan vooral de Hollandse pot; ik ben echt een Hollandse eter, terwijl mijn vader ’s passie juist ligt bij de Italiaanse maaltijden, een leuke mix dus.  Verder is het mijn passie te werken met verse ingrediënten. Daar krijg ik veel voldoening van. Onze maaltijden worden puur en met veel liefde gemaakt.” Dat koken gebeurt overigens niet in potten en pannen, maar met een professionele steamer waarmee onder druk wordt gekookt. “Daardoor blijft de smaak behouden”, weet Cock. “We maken zo’n 30 tot 40 kilo stamppot per dag klaar en dan ook nog pasta’s en ballen gehakt. De eerste dagen van de week hebben we zo’n 6 soorten stamppot en naarmate het weekend nadert weer meer pasta’; wel 6 tot 8 soorten. Alles is dagvers en zo gezond mogelijk. Verder gaan we steeds meer over op de gezonde toer. Zo hebben we tegenwoordig ook een slanksoep, met magere vochtafdrijvende groenten.”

 Traditie voortzetten

Het slotwoord is aan Chantal, als beoogd opvolger van haar vader: “Ik wil - als derde generatie Van Rijn - graag de traditie voortzetten, als een van de weinige jongeren in de familie die nog in de groentewinkel staan. Hopelijk kunnen we een beetje een echte buurtwinkel voor oud-Leidschendam blijven. Ik wil in de zaak het ambachtelijke van vroeger behouden, met gebruikmaking van de innovatie van nu. Verder hoop ik dat het een mooi Damcentrum wordt en dat de loop er weer lekker in komt. Loop ieder geval maar eens gezellig bij ons binnen”, nodigt Chantal iedereen uit om eens in de winkel aan de Damstraat 4 langs te komen (zie ook www.vanrijn-online.nl). 

Gifture.nl Fotobooth huren voor feesten, braderie, trouwerij of als aanvulling op catering